Mijmeringen over handen

Sam met hand van de baas

Terwijl ze toch heus vier poten hebben, gebruiken mensen enkel hun achterpoten om op te lopen. Je zou je kunnen afvragen waarom, maar er staat iets tegenover: ze hebben verbazingwekkende voorpoten. Die noemen ze armen, en deze armen lopen uit in vijf beweeglijke uitsteeksels, de vingers. Samen vormen die vijf vingers de hand.

Met handen kun je begeerlijke dingen doen. Potten, pannen en blikken openmaken bijvoorbeeld, dingen waar vaak eten in zit maar waartegenover je als chihuahua met je bek vol tanden staat.

Of ik mijn voorpoten ervoor zou willen inruilen is de vraag, maar ik zou zelf best handen willen, als extraatje.

Hoe komt dat nou zo met die handen? Achter die vraag schuilt een klassiek kip-eidilemma van het soort dat je in de natuur wel vaker tegenkomt. Hebben mensen vingers omdat menseneten in potten zit, net zoals vogels een handige bek hebben om zaden te eten, of is het andersom en hebben mensen, die toch al handen hadden, potten bedacht om eten weg te houden van chihuahua’s? De natuurwetten dicteren het eerste. Maar omdat mensen zo’n bijzondere soort zijn, wil ik het laatste zeker niet uitsluiten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *