Heel ergens anders

Sam in het centrum van Le Mans

Eens in de zoveel tijd stoppen mama en papa een heleboel spullen, Truus en mij in hun rijdende huisje en gaan we ergens anders heen. Geen idee waar het goed voor is en het geeft een boel drukte, maar het moet gezegd, je komt nog eens ergens en verandering van spijs doet eten.

Laatst was het weer zover. Truus en ik moesten heel lang in de achterbak. Mama en papa zeiden niet veel. In zo’n stilte zei papa dan ineens ‘België’ of ‘Frankrijk’, woorden die ik nog nooit had gehoord. Af en toe stopten we even en mochten we een rondje op een parkeerplaats, en toen we eindelijk stopten was het haast alweer donker, zodat ik pas toen we wakker werden een goed beeld kreeg waar we eigenlijk terecht waren gekomen.

Het is me wat hoor! Ons nieuwe huis heeft een heel grote tuin waar een boel te ontdekken valt, en helemaal geen andere mensen in de buurt. Om ons heen gaat het land de hele tijd op en neer; niet plat dus zoals thuis, maar golvend.

Het aardige nu is dat de dingen hier erg veel lijken op thuis, maar alles is nét even anders. Het brood bijvoorbeeld: niet bruin zoals thuis, maar wit, met een knapperige korst. Het vlees voor op brood komt niet in plakjes, maar van een brok of uit een potje. De kaas ruikt totaal anders: soms is die wit, soms geel. Truus en ik mogen er nog steeds niet van. Ons eten blijft hetzelfde als altijd. Niet dat van mama en papa: als papa eten klaarmaakt, doet hij er vaak een donkerrood sap doorheen. Dat doet hij thuis nooit. Dan schenkt hij mama en zichzelf een glaasje van dat rode sap in, staat de hele tijd in de pan te roeren en trekt daarbij een gezicht alsof het gaat om een zaak van het grootste gewicht.

Elke dag gaan we er even uit. Soms naar een bos, soms naar een hoop oude stenen die eruit zien als een kapot huis. Mama en papa vinden het erg mooi, Truus en ik geven er niet veel om, maar het snuffelen is beter dan thuis. Dat dan weer wel.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *