Als iets niet mag…

Sam ziet een broodje

Zo langzamerhand mag ik mijzelf een oude en wijze chihuahua noemen, en ik vind dat het tijd is om wat van die levenskennis over te dragen. Dus hier krijgt u van mij een tip die u ongelooflijk van dienst kan zijn in de rest van uw leven: als iets niet mag, moet het wel mooi zijn.

Hoe gaat dat? Je loopt op straat en je ruikt iets. Mama, die mij langer kent dan vandaag, ziet dat en denkt: Sam ruikt iets. En dan begint ze aan de lijn te trekken. Ik mag er niet naartoe. Soms ben ik mama te snel af, soms zij mij, beter het eerste dan het tweede, maar daar gaat het hier niet om. Van straat eten mag niet, vinden zij, en ze gedragen zich ernaar.

Een enkele keer, niet vaak, ziet mama eerder dan ik dat er iets lekkers op straat ligt. Dan begint ze al te trekken om te voorkomen dat ik die kant op ga. Dan weet ik: in die richting ligt iets lekkers. Als iets niet mag, moet het wel mooi zijn.

Sterker nog. Als iets niet mag, wordt het extra mooi, of lekker. Dan ga ik extra mijn best doen. Of, als ik het te pakken krijg, het extra verdedigen. Welbeschouwd is die tampon, of die pleister, of dat drolletje helemaal niet zo lekker, maar als het met bloed, zweet en tranen is bemachtigd, dan zal het op ook. En ook als mama het probeert te ruilen tegen een stukje kip of een snoepje, geef ik niet thuis. Zelf veroverd maakt rauwe bonen zoet.

Je zou kunnen denken: maar als dat zo werkt bij Sam, als ik aan de lijn trek, wil hij het júist, dan doen we het toch andersom? Dan laat ik hem begaan en dan wil hij het niet meer. Maar dat is fout gedacht. Zo werkt het niet bij een chihuahua.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *